logo

Föreläsningar

I samarbete med Stiftelsen Spinalis och Aleris Rehab Station erbjuder Hjultorget inspirerande och faktaspäckade föreläsningar för både hjälpmedelsanvändare och profession.

Alla föreläsningar är kostnadsfria och öppna för mässans besökare. Ingen anmälan behövs, bortsett från frukostföreläsningen som kräver anmälan (begränsat antal platser, Etac bjuder på frukost). Anmälan till frukostföreläsningen torsdagen den 16 maj är bindande och görs här »

Föreläsningarna hålls i salen M6, som man kommer till om man går rakt fram från ingången till mässhallen.

Klicka på datumet nedan för att se den dagens föreläsningsprogram.

10.00

Carin Bergfeldt, leg arbetsterapeut och Hanna Rubäck, leg fysioterapeut, Aleris Rehab Station

Förflytta, inte lyfta. Så gör du!

Hur kan vi arbeta hållbart och på ett skonsamt sätt för både brukare och personal när det gäller förflyttningar i vardagssituationer.
En föreläsning utifrån kroppens naturliga rörelsemönster med praktisk tillämpning där vi går igenom några enkla tips på tekniker och hjälpmedel för att undvika lyft och istället förflytta!

11.00

Hanna Isaksson och Anna-Carin Lagerström

Kost, vikt och träning – så blir du motiverad att göra en förändring!

Hur svårt kan det vara – bara gör det!
Sådana ”uppmuntrande” citat stöter vi ofta på – det enda problemet är att det faktiskt inte är helt sant. Om det vore så enkelt skulle inte självhjälpsböcker vara mångmiljonsäljare.
Folkhälsovetaren Hanna Isaksson kommer i sin föreläsning att prata om varför det kan vara så svårt att förändra beteenden och ge några tips på vägen för ett hälsosammare liv.

12.00

Sebastian Forsén

Resa med rullstol – så gör man!

Sebastian Forsén har rest kors och tvärs världen över under många år. I den här föreläsningen delar han med sig av sina bästa tips för att du ska våga ge dig iväg. Vilka städer i världen funkar bäst om man sitter i rullstol? Hur gör man när man ska flyga och sitta på planet kanske 8 timmar? Och vilka förkortningar bör man kunna när man ska boka flyg?
Sebastian har själv en ryggmärgsskada och jobbar till vardags på RG Aktiv Rehabilitering och på Aleris Rehab Station som rehabinstruktör. Han driver också företaget Welltrips som specialiserat sig på resor för människor med någon form av funktionsnedsättning.

13.00

Yrsa Franzen-Görnerup

Assistanshunden – en fyrfota superhjälte

Projektledare Yrsa Franzen-Görnerup kommer och berättar om projektet Bus – glädje, lek och rörelse med familjehund. Syftet med projektet är att ge målgruppen barn och ungdomar med funktionsnedsättning bus, glädje, lek och rörelse, som alla barn har rätt till.

14.00

Anestis Divanoglou och olika företrädare för Aktiv Rehabilitering

Aktiv Rehabilitering i ett internationellt perspektiv

Möt företrädare för organisationer från Sverige, Norge, Ukraina, Polen med flera som arbetar utifrån konceptet Aktiv Rehabilitering. Dessutom kommer Anestis Divanoglou att presentera forskningsresultat från det internationella projektet för utvärdering av Aktiv Rehabilitering (Inter-PEER).
OBS! Den här föreläsningen kommer att hållas på engelska!

15.00

Madeleine Stenius
utbildningsansvarig, Sårkonsult, Undersköterska, Aleris Rehab Station Academy

Skadad hud, ett ökande problem med åldern för “hjulbenta” personer

Hur kan vi förebygga onödigt lidande i form av skinflådda rumpor eller trycksår?
En föreläsning om hur dessa sår kan förebyggas, upptäckas och behandlas oavsett hudton.

9.15

Bosse Lindqvist, R&D Manager, Johan Fransson, produktutvecklare, Cecilia Höiby, produktchef för Etac rullstolar

Föreläsning och frukost i samarbete med Etac. Anmälan krävs!

Upptäck framtidens aktivrullstol – Etac Xact
Hur går det till när en aktivrullstol tar form? Etac Xact är en lätt aktivrullstol med 3A ryggstöd, vilket gör den till den enda lättviktsrullstolen som möjliggör både god komfort och effektiv framdrivning. Utvecklad i Sverige med användaren i fokus och skapad för att passa en aktiv livsstil. Möt våra produktutvecklare som delar med sig av sina tankar, insikter och utmaningar som format Xact.

Anmälan till föreläsningen är bindande och görs här »

10.00

Malin Sallstedt, leg fysioterapeut, Aleris Rehab Station Liljeholmen

Vi behöver prata om livet! – Livsfilosofi i rehabilitering

När vi människor drabbas av allvarlig sjukdom eller skada hamnar vi ofrånkomligt i en ny livssituation. Det väcker ofta existentiella tankar om livet. Frågor om mening, frihet, identitet, värden, liv och död väcks. Vem är jag i den nya situationen?

11.00

Janna Olzon & Karolina Celinska

Hjälpmedel – bara för dig som har råd? Livepodd med DHR

Det finns en tro att hjälpmedel är en självklar rättighet. Men alltför ofta nekas personer hjälpmedel för att till exempel kunna ha en aktiv fritid. Detta trots att folkhälsan hos personer med funktionsnedsättning är bevisat låg. Det går inte heller att överklaga ett avslag på hjälpmedel. Varje region har sina regler, på en del håll är det gratis, på andra håll gäller abonnemang medan det på ytterligare andra håll krävs att du har råd att själv betala för de hjälpmedel du behöver. Du behöver helt enkelt bo på rätt plats för att kunna leva ett gott liv.

13.00

Rim Halfya Alexandra
COO och medgrundare Combify

Resan från Motgång till Möjlighet

Denna föreläsning tar dig med på en inspirerande resa från att vara nära döden som 14-åring till att bli en ledande aktör inom bygg- och fastighetsbranschen. Rim delar med sig av sina personliga erfarenheter och utmaningar, från att överkomma en allvarlig olycka och leva med ryggmärgsskada, till att skapa en lösning som förändrar en hel industri.

14.00

Henrik Larsson och Lena Wapner; FIFH Malmö

Rullstolsakademin 10 år

”Rullstolsakademien” på FIFH i Malmö arbetar med en holistisk metod för att stärka personer som använder rullstol. Metoden syftar till att inspirera kursdeltagarna på ett flertal områden i vardagen för att skapa bästa möjliga förutsättningar för en stärkt egenmakt. I Rullstolsakademiens verksamhetsområde ingår även utbildningsinsatser för Malmö stads förskrivare. Insatser som har stärkt förskrivarprocessen och givit vinster åt båda håll.
Rullstolsakademien firar 10 år i år och fler än 200 personer som använder rullstol har deltagit i kursen.

Besökare Utställare