logo

Workshops/föreläsningar

Under Hjultorget håller ledande hjälpmedelstillverkare och organisationer workshops/föreläsningar som är kostnadsfria och öppna för mässans besökare.

Workshops/föreläsningar hålls i lokal M4, bortsett från DHR:s föreläsnings/workshopsprogram som hålls i M3.

Sidan uppdateras kontinuerligt med mer information om workshops/föreläsningar.

10.00 - 10.45

Decon

11.00 - 11.45

Håkan Johansson, leg. Sjukgymnast, Invacare

Kliniska aspekter vid förskrivning av motoriserade drivhjul – så förebygger du förslitningar och axelsmärta för rullstolsanvändaren
Vi vet i dag att regelbunden träning kan förbättra hälsa, välbefinnande och funktionsförmåga hos personer med funktionsnedsättning. Trots det förblir många rullstolsanvändare inaktiva.
Axelproblematik, förslitningsskador och smärta är vanliga komplikationer hos brukare som kör sin manuella rullstol själv.
Hur kan man förebygga förslitningsskador i axlar och skuldra och samtidigt öka oberoende och bidra till självständighet?
14.00-14.45

Wolturnus

15.00-15.45

Tove Filipsson, utbildare på Etac

Optimera din utprovning av Swift Mobil-2
Vissa saker naggar oundvikligen värdigheten i kanten. Som t ex badrumsbesök; med dusch och toalettbestyr. Det blir ett intrång i det som varit privat. Hur kan du göra det så bra som möjligt för användaren i dessa känsliga situationer? Hur kan du göra det mer värdigt? Dusch- och toalettstolen Swift Mobil-2 har många anpassningsmöjligheter i sitt standardutförande och ger ytterligare möjligheter med ett utökat tillbehörssortiment. Kom och prova Swift Mobil-2 och upplev själv hur du kan anpassa stolen för att optimera din utprovning!

10.00-11.00

Samtrans

Tillsammans skapar vi möjligheter för bättre kvalitet inom särskild kollektivtrafik

Vad händer när kraven på kvalitet inom den särskilda kollektivtrafiken inte är tillräckligt höga? Vad får det för konsekvenser för resenären?

Kan vi skapa ekonomiska incitament för leverantörerna att höja kvaliteten? Hur påverkar kvalitetskrav i upphandlingarna i slutändan människors livskvalitet?

Det krävs både kompetens, rutiner och processer för hur upphandlingar ska genomföras, men även en systematiserad uppföljning för att säkerställa att leverantören uppfyller de krav som ställs.

Det är dags att uppmuntra till kvalitetskonkurrens i branschen och kvalitetssäkra den särskilda kollektivtrafiken, för att tillsammans stärka allas rätt till tillgänglighet och delaktighet på lika villkor.

11.30-12.15

Permobil, föreläsare: Helen Hallbäck och Sebastian Håkansson

Spara din energi till roligare saker!

Att köra manuell rullstol kan vara krävande och dessutom medföra en risk för förslitningsskador.
Under vår föreläsning kommer vi förklara hur och varför repetitiva rörelser kan medföra denna risk. Vi visar även produkter som kan förenkla din vardag – så att du kan spara din energi och kraft till roligare saker!

13.00-13.45

Camilla Milger, arbetsterapeut MAYDAY AID

Gåstolar förhindrar fallolyckor och används för att skapa trygghet och säkerhet vid gångträning för såväl användare som för personal.
Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. 50 000 av de som faller är 65 år eller äldre.
För både män och kvinnor syns en tydlig ökning.
När det gäller antal inlagda på sjukhus är könsfördelningen omvänd. Fler kvinnor än män vårdas på sjukhus till följd av fallolyckor. En vanlig skada vid fall är höftfraktur. Åtgärder för att minska risken för fall är bland annat styrke- och balansträning.
Varför ska man använda gåstol? Vem kan använda sig av gåstol? Vad bör man tänka på vid utprovning av gåstol?
14.00-14.45

Panthera

10.00-10.30

DHR

DHR och samarbetspartner från Sri Lanka presenterar internationellt arbete.

10.30-11.15

DHR

Berättelse och bildvisning från Sri Lanka och erfarenheter av projektet

11.15-12.00

MyRight

Hur stöttar MyRight internationellt arbete

13.00-15.00

DHR

Workshop för DHR medlemmar att starta internationellt projekt

background

Vill du ställa ut på Hjultorget?

27-28 maj 2020

logo
Mer info arrow
Besökare Utställare

Hjultorget på Facebook

11 timmar sedan

Vill du lära dig mer om nyttan av att använda gåstol för att förhindra fallolyckor och för att skapa trygghet och säkerhet vid gångträning? Den 28 maj håller Camilla Milger, arbetsterapeut på MAYDAY AID, en gratis workshop/föreläsning på Hjultorget. På vår hemsida finns mer information om utställare, aktiviteter och föreläsningar: www.hjultorget.nu ... Se merSe mindre

Visa på Facebook

1 vecka sedan

Att köpa bil och få den anpassad för att passa det egna eller ett barns funktionsnedsättning är en stor affär. För många innebär även en anpassad bil en ökad möjlighet till självständighet.
Passa på att skaffa dig information från flera företag innan ditt beslut – på Hjultorget den 27-28 maj kan man se det mesta inom bilanpassning och träffa många olika bilanpassningsföretag. På vår hemsida finns mer information om utställare, aktiviteter och föreläsningar: www.hjultorget.nu
... Se merSe mindre

Visa på Facebook

2 veckor sedan

”Jag har alltid haft en stark kärlek till mode, men även till skapandet. Innan ryggmärgsskadan prioriterades dock all tid på dans och gymnastik. Där skapades uttryck med kroppen som material, något som övergick till att skapa med kroppen som utgångspunkt i textila/bärbara material. Den viktigaste delen i rollen som modeskapare är för mig förmågan att kommunicera, beröra och påverka. Mode är något som finns omkring oss och påverkar oss varje dag, medvetet eller omedvetet. Att ha möjligheten att påverka dagens synsätt på människan är vad som ger mig kraft och inspiration i skapandet.”
Under Hjultorget 27-28 maj kan du se Louise Linderoths kreationer under modevisningar på Aktivitetstorget. På vår hemsida finns mer information om utställare, aktiviteter och föreläsningar: www.hjultorget.nu
... Se merSe mindre

Visa på Facebook