logo

Föreläsningar

I samarbete med Stiftelsen Spinalis och Aleris Rehab Station erbjuder Hjultorget inspirerande och faktaspäckade föreläsningar för både hjälpmedelsanvändare och profession.

Alla föreläsningar är kostnadsfria och öppna för mässans besökare. Ingen anmälan behövs.

Hela föreläsningsprogrammet finns här »

Du kan även se alla föreläsningar nedan – klicka på datumet nedan för att se den dagens föreläsningsprogram.

10.00

Helen Hallbäck, Permobil

Hitta rätt sittställning med ett stabilt bäcken och minska risken för trycksår!

Att välja rätt sittdyna kan vara en utmaning. Det finns olika material som påverkar hur mycket nedsjunkning man får i en sittdyna. Hur mycket positionering och tryckavlastning behöver användaren?

Syftet med denna workshop är att du ska få kunskap om hur de olika materialen påverkar huden, vikten av att kunna sjunka ner i dynan och dess omslutning av bäckenet. Vi kommer att gå igenom nyttan med ett stabilt bäcken, varför det är viktigt att ha en dyna som fördelar trycket och vikten av att sitta rätt.

Ni kommer att få förslag på olika lösningar på sittdynor. Ni kommer få en kort presentation om den senaste hybrid-dynan från ROHO. Hybrid Select är mer flexibel och anpassningsbar än många andra tryckavlastande dynor och underlättar positionering till rätt läge varje gång. Dynan ger möjlighet för användaren att enkelt göra förflyttningar till och från dynan.

11.00

Hanna Isaksson och Mats-Erik Bjerkefors

DRIV – motivation för soffpotatisar

Hur gör man för att komma igång med träning och bättre matvanor? Hanna Isaksson och Mats-Erik Bjerkefors delar med sig av sina bästa tips.

12.00

Bengt Engström, fysioterapeut specialiserad på ergonomi, sittande och rullstolsanpassning

Att tänka på vid valet av rullstol

Tanken med den rullstol man använder är att den skall underlätta livet rent praktiskt. Det finns flera aspekter som behöver analyseras, så att rullstolen blir så optimal som möjligt. Föreläsningen belyser rullstolsegenskaper för sittande, mobilitet, miljö och transport och vilken betydelse det kan ha för olika användare.

13.00

Louise Hoffsten

Louise Hoffsten bjuder på musik och betraktelser

Louise Hoffsten är en svensk sångare, kompositör, sångtextförfattare, munspelare och filosofie hedersdoktor vid Linköpings universitet. Louise har beskrivits som en fjällbjörk, som inte viker sig trots att det stormar. Hon är artisten som alltid varit öppen med sin MS-diagnos och som under åren fortsatt bjuda sin publik på musik ur flera genrer men med rötterna stadigt förankrade i bluesen.

14.00

Maria Johansson, DHR & Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges arbetsterapeuter

Hjälpmedel är ett livsmedel. Ska det verkligen kosta?

Fokus i samtalet blir de oroande signaler om hyreskostnader och begränsningar i sortiment för hjälpmedel, som DHR Region Stockholm fångar upp i sina löpande diskussioner med såväl politiker som tjänstemännen. Senaste exemplet är ett årligt uttag på 500 kr för förskriven elrullstol, som resulterade i kraftiga användarreaktioner. Är det en försöksballong eller varningstecken om ytterligare fördyringar? De 21 regionerna hanterar utbud, tillgång, avgifter och hyror för hjälpmedel olika och när det kärvar i en regions budget relateras gärna till annan regions kostnadsbesparande hantering. Högkostnadsskyddet användes tidigare i manuell form med dålig uppföljning, vilket ledde till att politikerna tog bort det utan konsekvensanalys. DHR har ifrågasatt detta och ställt krav på nytt digitaliserat system. För många är vardagslivet ändå betungande.

15.00

Yrsa Franzén-Görnerup

Fyrfota superhjältar gör det omöjliga möjligt!

Kom och lär dig mer om assistanshundar och allt fantastiskt man kan lära dem att göra. Ylva berättar både om de stordåd som hundarna kan tränas att utföra, vilka effekter det ger, hur man tränar hundarna och om det nya projektet BUS, där fokus är på mer glädje, lek och rörelse för barn med funktionsnedsättning. I BUS kan alla barn ges möjlighet till lek på lika villkor oavsett funktionsnedsättning!

10.00

Håkan Johansson, Invacare

Förebygga ohälsa och främja fysisk aktivitet med Drivaggregat

Idag sitter 150 000 människor i rullstol mer eller mindre i sitt dagliga liv. Studier visar att 50% av dessa har ont i nacke och axlar. Psykisk och fysisk ohälsa är vanligt förekommande bland den generella populationen vilket även speglar rullstolsanvändare. Fysisk aktivitet är en av de saker som på senare år visat sig öka välbefinnandet signifikant. Vi kan alla genom enkla medel i vardagen bli mer fysiskt aktiva, minska belastningen på axlar/nacke samt öka de sociala kontakterna även som rullstolsanvändare. Om detta kommer Håkan Johansson att berätta mer, en kort utbildning och produktvisning som avslutas med öppna frågor.

11.00

Jalle Jungnell

Panthera – en framgångssaga

Jalle Jungnell bröt ryggen i en racingolycka 1976 och startade ett företag som nu bygger världens lättaste rullstol. Hör honom berätta sin historia.

12.00

Elisabeth Lagerkrans, leg arbetsterapeut, utredare, Socialstyrelsen

Stöd vid förskrivning av hjälpmedel & Statistik om hjälpmedel

Socialstyrelsen har påbörjat en helt ny fortlöpande nationell datainsamling i syfte att långsiktigt följa upp hjälpmedelsområdet. Statistiken redovisas nu för första gången och ger möjlighet till en nationell bild av volymer, köns- och åldersfördelning för ett antal vanliga förskrivna hjälpmedel.

13.00

Carin Bergfeldt & Madeleine Stenius, Aleris Rehab Station

Känsligt läge – att förebygga och läka trycksår

För att förebygga och behandla trycksår behövs en helhetssyn och ett teamarbete med olika yrkeskategorier och den drabbade. Om man inte utreder orsaken till trycksårens uppkomst, är det svårt att nå hållbara resultat.

14.00

Olof Hammar, operasångare & Therese Jonsson, arbetsterapeut

Må Gôrbra – med sången som hjälpmedel

Olof Hammar bröt nacken precis innan han skulle söka in på operahögskolan, vilket fick hans musikaliska planer att rinna ut i sanden. 2013 träffade han Therese Jonsson på FrykCenter. Hon är förutom arbetsterapeut också cellist, gitarrist och sångare och hon var den som hjälpte Olof att hitta tillbaka till sången igen.
På Hjultorget bjuder Olof och Therese på solosång, duett och allsång samt sånganatomi, grundläggande sång- och andningsteknik och forskning om sångens fysiologiska och psykologiska nytta i rehabiliteringen.

Besökare Utställare