logo

Workshops/föreläsningar

Under Hjultorget håller ledande hjälpmedelstillverkare och organisationer workshops/föreläsningar som är kostnadsfria och öppna för mässans besökare.

Workshops/föreläsningar hålls i lokal M4, bortsett från DHR:s föreläsnings/workshopsprogram som hålls i M3.

Sidan uppdateras kontinuerligt med mer information om workshops/föreläsningar.

10.00 - 10.45

Decon
Mats Nilhage, leg Arbetsterapeut

Andning, syresättning och positionering i sittande
Vad sker i kroppen när vi andas och hur påverkas vi av att befinna oss i en sittande position under merparten av den vakna delen av dygnet.
Vad kan vi göra för att underlätta respiratorisk insufficiens pga ventilationssvikt.

11.00 - 11.45

Håkan Johansson, leg. Sjukgymnast, Invacare

Kliniska aspekter vid förskrivning av motoriserade drivhjul – så förebygger du förslitningar och axelsmärta för rullstolsanvändaren
Vi vet i dag att regelbunden träning kan förbättra hälsa, välbefinnande och funktionsförmåga hos personer med funktionsnedsättning. Trots det förblir många rullstolsanvändare inaktiva.
Axelproblematik, förslitningsskador och smärta är vanliga komplikationer hos brukare som kör sin manuella rullstol själv.
Hur kan man förebygga förslitningsskador i axlar och skuldra och samtidigt öka oberoende och bidra till självständighet?
14.00-14.45

Wolturnus, Feike Waqué, Rullstols- och handcykelexpert.

Ett aktivt liv
Under Hjultorget kommer Wolturnus att presentera sin prisbelönta off-road handcykel – Fatbike. Fatbike kommer med en 250 W motor och mountain bike däck, vilket garanterar en jämn och mjuk framfart oavsett väder och terräng.
Efter presentationen är du välkommen att besöka vår monter C:13 och prova Fatbike samt träffa vår rullstols- och handcykelexpert Feike Waqué, som gärna berättar mer om Wolturnus breda sortiment av handcyklar och sportrullstolar inom racing, basket, rugby, skidåkning, tennis samt dans. Alla våra cyklar och sportrullstolar tillverkas givetvis anpassade för just dina behov.
Wolturnus har 20-års erfarenhet av cyklar och sportrullstolar och har hjälpt många brukare att hitta sin nisch inom sport och fritid och vi hjälper gärna dig att hitta just din.

15.00-15.45

Tove Filipsson, utbildare på Etac

Optimera din utprovning av Swift Mobil-2
Vissa saker naggar oundvikligen värdigheten i kanten. Som t ex badrumsbesök; med dusch och toalettbestyr. Det blir ett intrång i det som varit privat. Hur kan du göra det så bra som möjligt för användaren i dessa känsliga situationer? Hur kan du göra det mer värdigt? Dusch- och toalettstolen Swift Mobil-2 har många anpassningsmöjligheter i sitt standardutförande och ger ytterligare möjligheter med ett utökat tillbehörssortiment. Kom och prova Swift Mobil-2 och upplev själv hur du kan anpassa stolen för att optimera din utprovning!

10.00-11.00

Samtrans

Tillsammans skapar vi möjligheter för bättre kvalitet inom särskild kollektivtrafik

Vad händer när kraven på kvalitet inom den särskilda kollektivtrafiken inte är tillräckligt höga? Vad får det för konsekvenser för resenären?

Kan vi skapa ekonomiska incitament för leverantörerna att höja kvaliteten? Hur påverkar kvalitetskrav i upphandlingarna i slutändan människors livskvalitet?

Det krävs både kompetens, rutiner och processer för hur upphandlingar ska genomföras, men även en systematiserad uppföljning för att säkerställa att leverantören uppfyller de krav som ställs.

Det är dags att uppmuntra till kvalitetskonkurrens i branschen och kvalitetssäkra den särskilda kollektivtrafiken, för att tillsammans stärka allas rätt till tillgänglighet och delaktighet på lika villkor.

11.30-12.15

Permobil, föreläsare: Helen Hallbäck och Sebastian Håkansson

Spara din energi till roligare saker!

Att köra manuell rullstol kan vara krävande och dessutom medföra en risk för förslitningsskador.
Under vår föreläsning kommer vi förklara hur och varför repetitiva rörelser kan medföra denna risk. Vi visar även produkter som kan förenkla din vardag – så att du kan spara din energi och kraft till roligare saker!

13.00-13.45

Camilla Milger, arbetsterapeut MAYDAY AID

Gåstolar förhindrar fallolyckor och används för att skapa trygghet och säkerhet vid gångträning för såväl användare som för personal.
Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. 50 000 av de som faller är 65 år eller äldre.
För både män och kvinnor syns en tydlig ökning.
När det gäller antal inlagda på sjukhus är könsfördelningen omvänd. Fler kvinnor än män vårdas på sjukhus till följd av fallolyckor. En vanlig skada vid fall är höftfraktur. Åtgärder för att minska risken för fall är bland annat styrke- och balansträning.
Varför ska man använda gåstol? Vem kan använda sig av gåstol? Vad bör man tänka på vid utprovning av gåstol?
14.00-14.45

Panthera, Pelle Vesterlund och Helena Lemoine

Varför ska det vara lätt?
Vad gör att en rullstol är lätt att köra??Varför är det viktigt att det är lätt?

10.00-10.30

DHR

DHR och samarbetspartner från Sri Lanka presenterar internationellt arbete.

10.30-11.15

DHR

Berättelse och bildvisning från Sri Lanka och erfarenheter av projektet

11.15-12.00

MyRight

Hur stöttar MyRight internationellt arbete

13.00-15.00

DHR

Workshop för DHR medlemmar att starta internationellt projekt

Besökare Utställare